BFJR – 2 STEG FOR Å FÅ BYGGHERREN TIL Å BETALE FOR ENDRINGER

BFJR ved tvist om endringer

Bruk BFJR for å få betalt for jobben du har gjort!

Hva er BFJR? BFJR er byggebransjens Faglig Juridiske Råd. BFJR er et utenomrettslig tvisteløsningsorgan opprettet for å kunne være et lavterskeltilbud for løsning av saker i byggebransjen. 

Som entreprenør er det lite som er så frustrerende og ødeleggende for et prosjekt som å ikke få betalt for den jobben du har gjort. Likevel ser dessverre våre entreprise-advokater altfor ofte eksempler på at entreprenøren blir sittende igjen med regninger, for endringsarbeider som byggherren har bedt om.

Vårt budskap er like enkelt som våre tips og triks: Få betalt for jobben du har gjort – bruk BJFR.

Nedenfor følger informasjon om BFJR og hvorfor dette kan være et viktig verktøy for som entreprenør dersom du havner i uenigheter med byggherren. 


BFJR = Byggebransjens Faglig Juridiske Råd 

Hvem sitter i BFJR?

Rådet består av både advokater og personer med byggteknisk kompetanse og erfaring. Sammensettingen av rådet er ment å sikre høy kompetanse og erfaring fra byggebransjen, både av rettslig og praktisk karakter.  

Kan BFJR gi bindende avgjørelser?

BFJR avgir såkalt rådgivende uttalelser. Det innebærer at de uttalelser som rådet avgir i utgangspunktet ikkeforplikter partene som har bragt en sak inn til rådet for uttalelse. Uttalelsene om den konkrete tvisten er altså først og fremst ment å «veilede» partene om hva utfallet av tvisten vil vært dersom det ikke oppnås enighet mellom partene. 

Ytterligere informasjon om BFJR kan du finne her: https://www.bfjr.no/.  

Hvordan behandles sakene i BFJR?

Sakene hos BFJR behandles ved skriftlig behandling. Det vil altså si at det er vitneførsel eller muntlige forklaringer, kun dokumentvurdering av saken. Selv om dette naturligvis kan ha både fordeler og ulemper, så innebærer det i alle tilfeller at kostnadene ved behandling av saken er lave og erfaringsmessig også at terskelen senkes for å ta i bruk BFJR som tvisteløsningsorgan.  

Bruk BFJR er altså en «lavthengende frukt» som ikke skal undervurderes. Mer om dette nedenfor.

Rådgivende, ja – men er det likevel bindende?

Selve kjernen ved BFJRs uttalelser er at disse skal være rådgivende. I motsetning til en tvist som behandles i rettsapparatet eller ved voldgift, er at disse skal binde partene. Eksempelvis at byggherre X dømmes til å betale entreprenør Y. Etter at en slik dom er rettskraftig, så kan ikke byggherre X selv velge hva vedkommende vil gjøre, da dommen binder byggherren. Om nødvendig kan domsresultat gjennomføres ved tvangsfullbyrdelse.

I utgangspunktet vil dette ikke la seg gjøre med en uttalelse fra BFJR, da det er konsekvensen av at den er rådgivende.

Men – her er trikset: Dersom du og byggherren er uenig om et eller flere krav, så kan du og byggherren bli enige om at uttalelsen fra BFJR skal være bindende. Dere kan rett og slett avtale at uttalelsen forplikter begge parter. 

Uttalelsen vil da gå fra å være rådgivende til likevel å være forpliktene for deg og byggherren. På mange måter vil dere da ha oppnådd mye av det man oppnår ved en dom i retten – nemlig et endelig resultat på tvisten. 

Ofte kan det derfor være nyttig for både entreprenøren og byggherren å bli enige om nettopp en slik behandling av saken. 

Hvor mye koster en behandling i BFJR?

Det er lave kostnader ved en behandling i BFJR. Normalt koster en behandling av saken et sted mellom 12 000 – 50 000 kroner. En runde i tingretten vil til sammenligning normalt koste minst 300 000 kroner i samlede sakskostnader for begge parter. Grunnen til dette er at det skal være en håndterlig kostnad ved en skriftlig behandling. Som nevnt ovenfor kan man altså få et endelig resultat på tvisten ved å avtale at uttalelsen skal være bindende. 

Dette kan man naturligvis oppnå også ved søksmål og behandling av saken i rettsapparatet. Men sammenholdt en runde i retten, så er behandling av saken her er vesentlig lavere enn i rettsapparatet.

Med andre ord er dette langt rimeligere og mer kostnadseffektivt verktøy for å få avgjort en tvist med byggherren. Dersom du attpåtil ikke er helt sikker på hvor sterk saken din er, så innebærer det også en langt lavere risiko for deg for å få prøvd din sak. 

Merk her at det ikke behøver å være en tvist for å bruke deres tjenester. Du kan også ta kontakt med de direkte for å få en uttalelse om hvordan din rettsposisjon er, uten at byggherren er en del av saken for BFJR.

Hvor lang er saksbehandlingstiden i BFJR?

Normal saksbehandlingstid er til rundt 3-4 uker. Det sier seg selv at det vil være en stor fordel ved behov for raske avklaringer (og besparelser). Dersom du må i tingretten for en behandling av saken, så kan dette ta månedsvis. Ofte tar det inntil 6 måneder før et søksmål behandles i tingretten.

Mens dersom saken ankes, så må man normalt belage seg på ytterligere minst 6 måneder. Dette er lang tid å måtte vente på en avgjørelse i saken.

Som entreprenør er du naturligvis fullt klar over at «tid er penger». Selv om du har loven på «din side» så binder en tvist opp både tid og krefter, og det økonomiske tapet i en tvist kan ofte overstige det du klarer å bevise i en rettslig tvist. 

Betydningen av dette er naturligvis at det beste er at tvister løses raskt.

Med andre ord kan du her både få pose og sekk: du får byggherren til å betale for jobben du gjør OG du sparer masse tid (og penger). 

Strategisk fordel ved videre tvist

Dersom entreprenør og byggherre ikke blir enige om at BFJRs uttalelse i saken skal være bindende, så vil en slik uttalelse likevel kunne innebære en strategisk fordel i videre forhandlinger og eventuell rettslig prosess.

Hvorfor? Fordi en uttalelse i din favør vil bety at byggherren starter i «motbakke» dersom de fremdeles bestrider dine krav. BFJR er anerkjent som et høyst kompetent organ, så både motpart og eventuelt en dommer i retten, vil kunne bevisst og ubevisst bli påvirket av «ekspertuttalelsen». Noe som vil kunne gi deg og ditt krav en strategisk fordel ved videre tvist.   

Så selv om uttalelsen ikke ble den endelig løsning på tvisten, så kan det likevel gi deg fordeler du senere i prosessen kan nyte godt av. 


Oppsummert – hvordan få betalt for endringsarbeider?

BFJR kan hjelpe deg med å få betaling for dine endringsarbeider fordi:

  • det er et ekspertorgan
  • uttalelser kan avgjøre saken til din fordel
  • Behandling av saken hos er både billigere og raskere enn hos tingretten
  • En uttalelse hos kan gi deg en strategisk fordel ved videre saksgang

Sjekk gjerne også ut vår video om BFJR og betaling for endringsarbeider her.
Les for øvrig også vår gode artikkel om sluttoppgjør hvis tvisten vedvarer.

Trenger du hjelp med å få vurdert en sak?

Dersom du har havnet i tvist eller uenighet med byggherren, så kan våre entreprise-advokater bistå deg med spørsmål og avklaringer knyttet til en eventuell saksgang hos BFJR og/eller drøfte andre alternativer for å sikre at du får betalt for jobben du gjør.

Vi kan love deg effektiv bistand, klare råd og en uformell tone.

Ta kontakt ved å bruke skjemaet ved siden av, så tar vi kontakt i løpet av dagen.

Kontakt oss for umiddelbar saksvurdering

Andre artikler innen Entreprise
BFJR ved tvist om endringer

BFJR – 2 STEG FOR Å FÅ BYGGHERREN TIL Å BETALE FOR ENDRINGER

5 raske om ekstremvær i entreprise– hvem har ansvaret etter NS 8407?

4 tips om heving av ny bolig – forbrukerentreprise