EU-domstolen har nylig avsagt en dom over hvilke krav oppdragsgiver i offentlige anskaffelser kan sette til bruk av spesifikke materialer. Saken er viktig fordi at den sier at om oppdragsgiver har gått utover hvilke krav han kan stille, så skal anskaffelsen bli avlyst.
C-424/23 – avgjørelsen du bør kjenne til
I saken C-424/23 ble det i kravspesifikasjonen stilt krav om at rørene skulle være laget av betong til regnvann og leire til spillvann. EU-domstolen sa at det kun var unntaksvis at oppdragsgiver kunne sette krav om bruk av spesifikke materialer i prosjekter innen bygg- og anlegg, og at adgangen til å bruke spesifikke materialer er oppgitt i anskaffelsesdirektivet artikkel 42 (3). Dette er det samme som anskaffelsesforskriften § 15-1 (3). Domstolen sa her at når oppdragsgiver stiller krav om bruk av bestemte materialer, så er dette i utgangspunktet omfattet av forbudet i anskaffelsesforskriften § 15-1 (4).
Bakgrunnen for at oppdragsgiver krevde at en skulle bruke rør av leire og betong, var på grunn av levetiden til rørene. Dette var imidlertid noe som oppdragsgiver heller kunne få oppfylt ved å stille krav om at materialene hadde en viss levetid etter anskaffelsesforskriften § 15-1 (3) bokstav a), i stedet for å kreve hvilke spesifikke materialer som ble brukt.
Kort oppsummert sier altså dommen at oppdragsgiver i stedet for å sette spesifikke krav til bruk av materialer, heller må stille krav etter anskaffelsesforskriften § 15-1 (3) til materialene sine egenskaper.
Hvorfor er avgjørelsen viktig for oss?
Fordi at dersom oppdragsgiver setter feil krav om bruk av materialer, så kan det i verste fall føre til at konkurransen blir avlyst. Etter at du som entreprenør får vite hvem som har blitt tildelt kontrakten i en offentlig anskaffelse, så er det derfor viktig at du nøye leser gjennom konkurransegrunnlaget for å se om oppdragsgiver har stilt feil krav om bruk av spesifikke materialer.
Her er 3 praktiske råd til deg som entreprenør.
I alle våre artikler ønsker vi å gi konkrete tips du kan bruke i de prosjektene du jobber med i dag. Nedenfor gir vi tre tips som bør lagre til neste korsvei.
Etter at du har fått vite hvem som blir tildelt kontrakten i en anskaffelse så må du før karensperioden utløper gjøre dette:
- Lese nøye gjennom konkurransegrunnlaget. Sier konkurransegrunnlaget noe om at en skal bruke spesifikke materialer eller materialer fra enkelte produsenter?
- Hvis konkurransegrunnlaget gjør det, ser det ut som at oppdragsgiver heller kunne fått oppnådd det samme ved å sette funksjonskrav og krav om oppfyllelse av tekniske standarder?
- Hvis svaret er ja, så er det mulig at oppdragsgiver har stilt feil krav om bruk av spesifikke materialer. Da kan det være lurt å få en advokat til å se gjennom konkurransegrunnlaget for deg.
FAQ – ofte stilte spørsmål
- Hvilke krav kan oppdragsgiver stille til bruk av spesifikke materialer?
Kravene er uttømmende regulert i anskaffelsforskriftens § 15-1 (3)
- Kan oppdragsgiver kreve at en bruker bestemte produsenter?
Nei, det er omfattet av forbudet i anskaffelsesforskriftens § 15-3 (4)
- Kan oppdragsgiver kreve at en bruker bestemte materialer?
I utgangspunktet ikke. Det er kun dersom det er nødvendig ut fra anskaffelsens formål (f.eks. estetiske hensyn), eller dersom det eikke er mulig å beskrive anskaffelsen presist nok uten å sette krav om spesifikke materialer, jf. anskaffelsesforskriftens § 15-1 (4)
Lenke til dommen finner du her
Konkrete spørsmål? Kontakt oss i Entreprisekontoret
Entreprisekontoret drives av Ekko Advokatfirma AS, som er en nisjesatsing etablert for å kunne jobbe med entreprise. Hvis du har konkrete spørsmål du ikke fikk svar på i denne artikkelen, kan du gjerne ta kontakt med oss ved å bruke kontaktskjemaet. Da booker vi en vederlagsfri og uforpliktende strategisamtale med 1-2 av våre entrepriseadvokat. Vi vurderer saken og gir deg en konkret slagplan videre.
PS: husker du alt du skal ha med i et sluttoppgjør?
Se her for en god oppsummering.